Bewust van waarde

Metamorfose Hudson’s Bay.

Nieuwe Hudson’s Bay in Haarlem

In de binnenstad van Haarlem ondergaat het iconische voormalige V&D-pand een ingrijpende metamorfose. Verhoeven Vastgoedverbeteraars is een van de partijen die gezamenlijk een waar huzarenstukje afleveren: in een paar weken tijd wordt het zeven verdiepingen hoge gebouw omgetoverd in een warenhuis van Hudson’s Bay. Inclusief de herwaardering van de historische monumentale architectuur.

De renovatie annex verbouwing van het in 1934 gebouwde pand vindt plaats onder het projectmanagement van bureau MVRO (Makers Van Retail Omgevingen), dat al eerder op meerdere projecten samenwerkte met Verhoeven. MVRO is gespecialiseerd in het turnkey opleveren van winkelpanden en heeft goede ervaringen met Verhoeven. Twee andere schilderbedrijven nemen het binnenschilderwerk onder handen. Verhoeven Vastgoedverbeteraars is verantwoordelijk voor de renovatie en het in originele monumentale staat terugbrengen van de schil.

Logistieke uitdaging

Voor het iconische gebouw in hartje Haarlem, gebouwd door architect J. Kuyt in 1934 in opdracht door Vroom En Dreesman, werden destijds 22 huizen en winkelpanden gesloopt. Dat hadden er eigenlijk 23 moeten zijn, maar drogist Van der Pigge was koppig en wilde zijn winkel niet uit. Daarom werd het winkelpand uiteindelijk om de winkel van Van der Pigge heen gebouwd. Dat levert ons nu een uitdaging op. De andere geveldelen kunnen we insteigeren. Dat gaat niet met de gevels boven het pand van Van der Prigge. Rond het pand bevinden zich drukke wegen en een voetgangersgebied. Voor de werkzaamheden aan deze gevels reiken we met een hoogwerker vanaf het pleintje naast het pand tot aan de gevel.

Stevig pakket aan werkzaamheden

Voor de renovatie en monumentale herwaardering van het pand verzorgen we onder meer het houtrotherstel, deelvervanging en schilderen van de kozijnen binnen en buiten, vervangen we het ondoorzichtige glas door helder, getrokken monumentenglas en reinigen en repareren we het glas-in-lood op de verschillende verdiepingen en de natuurstenen gevels, inclusief het voegwerk. Voor de restauratie van de natuurstenen gevels en het voegwerk, het herstel van de gebrandschilderde glas-in-lood ramen en het uitnemen en plaatsen van het monumentenglas werken we samen met gespecialiseerde onderaannemers.

Opening in april

We kregen de opdracht in week 50 van 2017. Aanvankelijk moesten we in week 4 klaar zijn, wat na goed overleg een paar weken kon worden opgerekt. De nieuwe Hudson’s Bay in Haarlem opent begin april haar deuren voor het winkelende publiek.

 

Terug naar overzicht

Een greep uit onze referenties

Direct naar referenties