Kunstwerk Kröller Möller

Otterlo
Terug

Het Project

  • Opdrachtgever Kröller Möller Museum
  • Project Restauratie Jardin d’émail
  • Locatie Otterlo

Jardin d’émail steelt de show weer als nieuw

In het Kröller Möller Museum waren we betrokken bij de restauratie van het wereldberoemde kunstwerk Jardin d´émail van Jean Dubuffet: de publiekslieveling in de beeldentuin van het museum.

Jardin d´émail bestaat uit een basis van beton, met bovenop de verbeelding van een boomkruin en struiken in polyester. Door de weersomstandigheden en het intensieve ´gebruik´ door de bezoekers was Jardin d´émail toe aan een ingrijpende restauratie van de verflaag en de constructie.

Het kapotte afwateringssysteem werd vernieuwd, het beton gesaneerd en holle ruimtes en scheuren werden gestabiliseerd. Voor de verfkeuze werd uitvoerig onderzoek verricht. Er is gesproken met experts uit de verfindustrie, er zijn kleur- en glansmetingen uitgevoerd en meerdere verfsystemen werden getest op slijtage. Hiervoor voorzagen we speciaal gemaakte betonnen vloertegels van verschillende coatings, die we blootstelden aan weer en wind en lieten testen door het publiek.

Nadat het 600 vierkante meter grote kunstwerk handmatig was geschuurd, brachten onze vakmenseneen primer en vervolgens meerdere lagen coating aan. Hierop werd het beroemde zwarte lijnenstapel aangebracht door decoratieschilders die ook werkten aan de schilderingen in het Rijksmuseum. Zij werkten nauw samen met de Foundation Dubuffet uit Parijs en met de assistent van de kunstenaar, die in 1974 de zwarte lijnen op Jardin d´émail schilderde.

© Jean Dubuffet c/o Pictoright Amsterdam 2020

 

De uitvoering

  • Testen van verschillende coatings in samenwerking met Sikkens
  • Aanbrengen van de primer en coating onder geconditioneerde omstandigheden
Shadow

Onze samenwerking brengt rust in uw budget.

Zullen we het daar eens over hebben?